Управління культури і туризму

Закрити Про управління

Закрити Керівництво управління

Закрити Структура управління

Закрити Колегія управління

Закрити Нормативно-правові акти

Закрити Галузеві програми

Закрити Заходи управління культури і туризму

Закрити Інвестиційні проекти

Закрити Туризм

Закрити Про надання адміністративних послуг у галузі

Закрити Обласні премії для працівників галузі

Закрити Про стан галузі культури

Закрити Система управління якістю

Закрити Звернення громадян


Установи, заклади та організації області

Закрити Культурно-мистецькі проекти

Закрити Мережа закладів обласного підпорядкування

Закрити Установи, заклади та організації області

Закрити Творчі колективи області


Календар


Лічильник

    всього

    зараз на сайті




НОВИНИ


12 жовтня 2010 року в обласній бібліотеці для юнацтва ім. О. Бойченка було відкрито Всеукраїнську науково-практичну конференцію директорів обласних бібліотек України для юнацтва та молоді на тему: «Бібліотеки для юнацтва: від інформації до знань» - webmasters 18/10/2010 @ 13:41

     12 жовтня 2010 року  в обласній бібліотеці для юнацтва ім. О. Бойченка було відкрито Всеукраїнську науково-практичну конференцію директорів обласних бібліотек України для юнацтва та молоді на тему: «Бібліотеки для юнацтва: від інформації до знань».

     Звертаючись до присутніх, начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Наталія Овчаренко від імені голови обласної державної адміністрації привітала їх з початком роботи Всеукраїнської науково-практичної конференції та висловила сподівання, що конференція збагатить її учасників передовим досвідом роботи, надихне на нові здобутки та сприятиме подальшій ефективній діяльності бібліотек України.

     Характеризуючи стан розвитку бібліотечної справи на Кіровоградщині, Наталія Овчаренко повідомила, що на сьогоднішній день в області діють 589 бібліотек, з яких 474 функціонує у сільській місцевості у складі 15 централізованих та 10 децентралізованих бібліотечних систем. У бібліотеках області працює 1093 працівника, з яких 494 надають послуги читачам у сільській місцевості. Щорічно обслуговується до 500 тис. читачів.

     Болючим залишається питання забезпеченості бібліотечних закладів комп’ютерною технікою, зокрема, у сільській місцевості. Так, з наявних у користуванні 312 комп’ютерів, лише 19 знаходяться у сільських бібліотеках. Лише 44 бібліотеки області (7,4%) підключені до Інтернету.

     Тому серед ключових напрямків, які на думку учасників конференції сприятимуть подальшому зростанню ролі бібліотек – подальша комп’ютеризація бібліотечних закладів області, забезпечення їх вільного доступу до мережі Інтернет, кардинальне оновлення бібліотечних фондів, підвищення фахового рівня працівників.

     – Розвитку бібліотечної галузі в області приділено значну увагу у програмі соціально-економічного розвитку області на 2011-2015 роки «Центральний регіон – 2015». І саме бібліотекам у Програмі відводиться провідна роль у духовному розвитку, патріотичному та правовому вихованні підростаючого покоління, – відзначила Наталія Овчаренко.


Привітання голови обласноїдержавної адміністрації С.М.Ларіна та голови обласної ради М.О.Сухомлина із Днем художника - webmasters 18/10/2010 @ 13:37

Дорогі творці прекрасного!
Вітаємо вас із Днем художника!

     Образотворче мистецтво одна із найдовершеніших форм діяльності людини, оскільки в художній палітрі кристалізується світовідчуття людини, виграють всіма барвами глибинні переживання, образи та враження митця від навколишнього світу.

     Художник – творець прекрасного, інколи іншого, вражаючого світу, і хай не кожен може його зрозуміти, але не погодитись із тим, що художнє полотно – це витвір мистецтва не зможе ніхто.

     Роботи художників Кіровоградщини, ваші роботи, пробуджують прагнення до прекрасного, спонукають замислитись над сенсом життя. Трепетно зберігаючи і розвиваючи традиції самобутньої національної художньої школи, ви утверджуєте вічні загальнолюдські цінності, даруєте людям радість спілкування з прекрасним.

     Нехай муза натхнення ніколи вас не полишить. Визнання вам і вашим роботам не тільки на державному, а й на світовому рівні.

З повагою

Голова обласної державної адміністрації Сергій ЛАРІН
Голова обласної ради Микола СУХОМЛИН

1 жовтня 2010 року голова обласної державної адміністрації Сергій Ларін та голова обласної ради Микола Сухомлин з нагоди Міжнародного дня музики презентували кіровоградському музичному училищу концертний Grand-рояль всесвітньовідомої фірми «Бехштейн» - webmasters 18/10/2010 @ 13:32

     1 жовтня 2010 року голова обласної державної адміністрації Сергій Ларін та голова обласної ради Микола Сухомлин з нагоди Міжнародного дня музики презентували кіровоградському музичному училищу концертний Grand-рояль всесвітньовідомої фірми «Бехштейн».
     Близько ста років музиканти Єлисаветграда та Кіровограда мріяли про концертний інструмент, який відповідав би вимогам світового піанізму. І ось нарешті одна з найкращих концертних сцен міста – велика зала музичного училища – поповнилася інструментом, якому віддавали свою перевагу найславетніші музиканти, серед яких наш земляк – Генріх Нейгауз.
      Звертаючись до учасників урочистостей, Сергій Ларін зазначив: «Я сьогодні вперше у музичному училищі, тому щиро радий вітати вас з Міжнародним днем музики. Мені приємно, що музичне училище, яке виховало цілу плеяду талановитих музикантів, і мого доброго знайомого композитора Ігоря Крутого, нарешті, має свою давню мрію – новий концертний рояль!
     – Мені розповідали, як Юрій Васильович Любович хотів збирати гроші усім містом аби купити інструмент. Збирати не довелося – обласна державна адміністрація разом з обласною радою прийняли рішення про виділення коштів. Як бачите красень-рояль у концертному залі музучилища, і це найкращий доказ, як ми вас цінуємо і як любимо музику, – наголосив Сергій Ларін.
      Для присутніх віртуозно виконав на Grand-роялі всесвітньовідомі класичні твори заслужений артист України Юрій Кот.
      Голова облдержадміністрації Сергій Ларін та голова обласної ради Микола Сухомлин також взяли участь в урочистій церемонії відкриття музею у кіровоградському музичному училищі та оглянули експозиції присвячені видатним музикантам та композиторам Кіровоградщини.

Привітання голови обласноїдержавної адміністрації С.М.Ларіна та голови обласної ради М.О.Сухомлина із Днем працівників освіти - webmasters 18/10/2010 @ 13:27

Шановні освітяни!

Щиро вітаємо вас із Днем працівників освіти!

     Є така народна мудрість, яка свідчить про вагу, високий сенс професії педагога: в житті все потроху забувається, а от ім’я матері і першої вчительки – ніколи!

     Одне з головних завдань, над яким усі ми працюємо, модернізація країни, масштабні реформи. Роль освіти, науки у цих процесах – фундаментальна і рушійна.

     Наш Президент особливу увагу приділяє саме розвитку освіти і науки в державі. Інакше не буде руху вперед, не буде розвитку країни. Тому наступний рік – 2011-й в Україні буде оголошено Роком освіти. І це не просто символ, чи атрибут, це - позиція Президента, позиція Уряду стосовно посилення ролі школи, ролі знань.

     На Кіровоградщині, батьківщині великого Учителя Василя Олександровича Сухомлинського місія педагога, вихователя – вчити дітей добру, повазі до рідної землі, до батьків, до народних традицій.

     Ми щиро бажаємо вам, дорогі вчителі, міцного здоров’я, наснаги і терпіння, великої мудрості, натхнення і талановитих та вдячних учнів.

З повагою

Голова обласної державної адміністрації Сергій ЛАРІН
Голова обласної ради Микола СУХОМЛИН


Привітання голови обласноїдержавної адміністрації С.М.Ларіна та голови обласної ради М.О.Сухомлина з Днем музики - webmasters 18/10/2010 @ 13:06

Шановні музиканти, викладачі музикознавчих дисциплін!

     Обласна державна адміністрація та обласна рада щиро вітають всіх композиторів, музикантів, співаків, диригентів, усіх, хто просто любить музику з цим чудовим святом – Міжнародним Днем музики!

     Музика викликає в людях не тільки позитивні емоції, а й прагнення створювати щось нове і хороше.

      Найвищої оцінки заслуговують здобутки наших педагогів на викладацькій ниві у справі виховання молодих музикантів. Саме ви сприяєте формуванню юних особистостей, від яких залежить майбутнє української культури. Щира вдячність вам за те, що ви з любов’ю і великим сумлінням виконуєте свою роботу.

      Бажаємо всім натхнення, творчих успіхів та досягнень, щирих друзів та відданих учнів. Хай же повниться ваша мистецька душа новими силами – у щасті, здоров’ї, радості на многії літа.

Голова обласної державної адміністрації Сергій ЛАРІН
Голова обласної ради Микола СУХОМЛИН

Привітання голови обласноїдержавної адміністрації С.М.Ларіна та голови обласної ради М.О.Сухомлина з Всеукраїнським днем бібліотек - webmasters 18/10/2010 @ 13:02

Шановні бібліотекарі Кіровоградщини!
Вітаємо вас із професійним святом!

     Всеукраїнський день бібліотек, що традиційно відзначають в Україні у вересні, свідчить про глибоку повагу народу до культури, освіти, духовних надбань і, безперечно, про визнання тієї великої ролі, яку відіграє в державі така поважна інституція, як бібліотека.

     Нинішнє свято є насправді всенародним, адже кожна людина починає своє свідоме життя із знайомства з книгою. Книга завжди була в особливій пошані на українській землі.

     Сьогодні, в епоху передових інформаційних технологій, нелегко популяризувати бібліотечну справу і залучати нових читачів. Але не переймайтеся - книга житиме завжди.

     Ми бажаємо вам оптимізму, енергії, творчих успіхів. Висловлюємо вам щиру вдячність за вашу повсякденну, благородну діяльність.

З повагою
      Голова обласної державної адміністрації Сергій ЛАРІН
      Голова обласної ради Микола СУХОМЛИН

29 вересня 2010 року в обласній філармонії відбувся Форум сільських бібліотекарів Кіровоградщини за участю голови обласної державної адміністрації Сергія Миколайовича Ларіна та голови обласної ради Миколи Олексійовича Сухомлина - webmasters 18/10/2010 @ 12:57

29 вересня 2010 року в обласній філармонії відбувся Форум сільських бібліотекарів Кіровоградщини  за участю голови обласної державної адміністрації Сергія Миколайовича Ларіна та голови обласної ради Миколи Олексійовича Сухомлина.  

Серед запрошених - заступники голів райдержадміністрацій з гуманітарних питань, начальники відділів культури і туризму райдержадміністрацій, голови сільських рад, сотні сільських бібліотекарів з усіх куточків нашої області, а також бібліотекарі обласних бібліотек, які зібралися, щоб обмінятися інноваційними здобутками та кращим досвідом роботи.

На Форумі були презентовані доповіді, в яких бібліотека розкривається як центр громадських зв’язків, культурних та соціальних ініціатив сучасного села, шляхи і форми співпраці сільських бібліотеки та влади, напрямки розвитку на шляху від традиційної книгозбірні до сучасного інформаційного центру.

На завершення Форуму відбулося нагородження кращих сільських бібліотек Кіровоградщини цінними подарунками, які вручили голова обласної державної адміністрації Сергій Ларін та голова обласної ради Микола Сухомлин.

Сергій Ларін подарував на кожну районну бібліотеку комплект з 30 книжок із серії «Україна: історія великого народу».

Відрадно, що порадують сільські бібліотеки і спонсорські подарунки від Компанії мобільного зв’язку „Київстар” і Президентського фонду Леоніда Кучми „Україна”, що подарують модеми та комплекти сучасної літератури 21   кращій сільській бібліотеці Кіровоградщини.

Гарному настрою учасників Форуму сприяла концертна програма   колективів Кіровоградської обласної    філармонії.


Начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Наталія Овчаренко поінформувала під час щопонеділкової наради у голови обласної державної адміністрації про хід проведення ХL Всеукраїнського свята театрального мистецтва "Вересневі самоцвіти" - webmasters 18/10/2010 @ 12:51

     Начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Наталія Овчаренко поінформувала під час щопонеділкової наради у голови обласної державної адміністрації  про хід проведення ХL Всеукраїнського свята театрального мистецтва "Вересневі самоцвіти".

     За словами Наталії Овчаренко, свято театрального мистецтва "Вересневі самоцвіти" проходить на високому організаційному рівні. Урочисте відкриття свята відбулося у суботу 25 вересня на території музею-заповідника І.К. Карпенка-Карого "Хутір Надія". В неділю естафету святкування підхопило село Веселівка Новомиргородського району, звідки бере початок коріння родини Тобілевичів.

     Наталія Овчаренко також повідомила, що вчора вперше за останні двадцять років на Кіровоградщині відбулася прем’єра вистави "Наталка Полтавка" у виконанні артистів Кіровоградського академічного українського музично-драматичного театру ім.М.Л.Кропивницького, яку високо оцінили фахівці з Міністерства культури і туризму України та Національної спілки театральних діячів України.

   Начальник управління культури і туризму облдержадміністрації із задоволенням повідомила, що за два тижні до початку "Вересневих самоцвітів" було розкуплено усі білети на вистави, що свідчить про високий авторитет та популярність фестивалю.

     За словами Наталії Овчаренко, до обласного центру кожного дня приїздитимуть провідні українські театральні колективи, які протягом тижня даруватимуть свою професійну майстерність на сцені обласної філармонії. Серед них: Ніжинський український драматичний театр ім. М Коцюбинського, Київський обласний музично-драматичний театр ім. Саксаганського, Дніпропетровський академічний обласний театр російської драми ім. М. Горького, Полтавський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. М.Гоголя та два колективи театрів ляльок, які вперше запрошені до участі у "Вересневих самоцвітах" – Криворізький та Черкаський.

     З огляду на високу популярність фестивалю Сергій Ларін запропонував створити робочу групу з розробки концепції розбудови заповідника "Хутір Надія", щоб за п’ять років на території музею була створена уся необхідна інфраструктура. Очільник області здивований тим, що в області майже не приділяється увага всесвітньовідомій постаті, нашому земляку геніальному кінорежисеру Андрію Тарковському.


25 вересня 2010 року на території музея-заповідника "Хутір Надія" відбулося урочисте відкриття XL Всеукраїнського театрального свята "Вересневі самоцвіти" - webmasters 18/10/2010 @ 12:28

      25 вересня 2010 року  на території музея-заповідника "Хутір Надія" відбулося урочисте відкриття XL Всеукраїнського театрального свята "Вересневі самоцвіти".

      Участь у відкритті свята  взяли  голова обласної державної адміністрації Сергій Миколайович Ларін, голова обласної ради Микола Олексійович Сухомлин, начальник відділу театрального мистецтва Міністерства культури і туризму України Олена Віталіївна Воронько, начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Наталія Юріївна Овчаренко, заступник голови Національної Спілки Театральних діячів України, заслужений працівник культури України Євген Тимофійович Колганов, учасники першого свята театрального мистецтва Станіслав Миколайович Янчуков, Віктор Олексійович Погрібний. 

       Оскільки керівник області вперше на "Хуторі Надія", він відвідав єдиний у світі музей хореографічного мистецтва, що знаходиться на території заповідника. Очільника області біля експозиції, присвяченої танцювальному колективу "Ятрань", дуже схвилювала доля цього колективу. Сергій Ларін зауважив, що свого часу це був справжній бренд області, і наголосив, що ансамбль добре було б відродити.

Вітаючи учасників та гостей свята на урочистому відкритті, він зауважив, що бути патріотом свого краю почесно і модно: "Ми в області започаткували новий рух "Купуй кіровоградське, Цінуй кіровоградське, Будь патріотом Кіровоградщини". І вбачаємо ми патріотизм до рідного краю, перш за все, у збереженні культурних традицій, таких святих місць, як цей музей-заповідник", – підкреслив Сергій Ларін.

Оглянувши музей-садибу Івана Карпенка-Карого, Сергій Ларін переконався – будинок потребує якнайшвидшого ремонту. Тому він дав доручення начальнику управління культури і туризму облдержадміністрації Наталії Овчаренко працювати над розробкою проектно-кошторисної документації для проведення ремонтних робіт, з тим, щоб в обласному бюджеті на наступний рік були передбачені необхідні кошти.

 Опісля голова облдержадміністрації приєднався до гостей та учасників свята на Театральному полі, на сцені якого, актори обласного музично-драматичного театру імені М. Кропивницького та театральні колективи – гості фестивалю демонстрували літературно-музичну композицію "Золоте театральне Сузір’я України".

 

 


Привітання керівництва області із відкриттям 40-го Всеукраїнського традиційного свята театрального мистецтва "Вересневі самоцвіти" - webmasters 18/10/2010 @ 12:22

Шановні гості та учасники Всеукраїнського свята театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти»!

Вітаємо вас із відкриттям 40-го Всеукраїнського традиційного свята театрального мистецтва "Вересневі самоцвіти".

     Кіровоградщина – батьківщина театру корифеїв. З нашою землею, з Хутором Надія пов’язані сторінки життя славетних майстрів сцени – Івана Карпенка-Карого, Панаса Саксаганського, Миколи Садовського, Марії Садовської-Барілотті, Марка Кропивницького, Михайла Старицького, Марії Заньковецької.
     Тому й не дивно, що саме наша область щорічно у вересні стає духовною столицею держави, яка приваблює найкращі та найвідоміші театральні колективи України.
     Ми пишаємося тим, що "Вересневі самоцвіти" – єдине свято театрального мистецтва, яке проводиться в Україні вже 40 років поспіль.
     Щиро дякуємо всім, хто дбає про духовність, збереження професійного та аматорського театрального мистецтва.
     Бажаємо вам подальших успіхів і натхнення, радості творчого пошуку у спілкуванні з чарівним світом театру. Добра вам, здоров'я і творчих здобутків.
З повагою
      Голова обласної державної адміністрації
      Сергій ЛАРІН
      Голова обласної ради
      Микола СУХОМЛИН