Управління культури і туризму

Закрити Про управління

Закрити Керівництво управління

Закрити Структура управління

Закрити Колегія управління

Закрити Нормативно-правові акти

Закрити Галузеві програми

Закрити Заходи управління культури і туризму

Закрити Інвестиційні проекти

Закрити Туризм

Закрити Про надання адміністративних послуг у галузі

Закрити Обласні премії для працівників галузі

Закрити Про стан галузі культури

Закрити Система управління якістю

Закрити Звернення громадян


Установи, заклади та організації області

Закрити Культурно-мистецькі проекти

Закрити Мережа закладів обласного підпорядкування

Закрити Установи, заклади та організації області

Закрити Творчі колективи області


Календар


Лічильник

    всього

    зараз на сайті




НОВИНИ


В обласному Центрі народної творчості було відкрито виставку робіт майстрів декоративно-ужиткового мистецтва та самодіяльних художників Олександрівського районного осередку обласного творчого об’єднання «Дивосвіт» - webmasters 18/10/2010 @ 12:16

     15 вересня 2010 року в обласному Центрі народної творчості було відкрито виставку робіт майстрів декоративно-ужиткового мистецтва та самодіяльних художників Олександрівського районного осередку обласного творчого об’єднання «Дивосвіт».

     Вже стало традицією презентувати районні осередки на обласних виставках творчого об’єднання. І сьогодні на виставці було представлено більше 150 робіт 25 майстрів Олександрівщини.

     Майстрів декоративно-ужиткового мистецтва та самодіяльних художників Олександрівського району привітала начальник управління культури та туризму облдержадміністрації Наталія Овчаренко. У свою чергу представники самодіяльного фольклорного колективу з Олександрівщини на знак вдячності вручили їй святковий олександрівський коровай.

     На виставці можна було побачити роботи майстрів району, у яких втілені найкращі традиції цього мальовничого краю. Серед них роботи самодіяльних вишивальниць Таїсії Дмитрашко та Наталії Галушко з с. Підлісне, Ірини Чуменко з с. Красносілля. Валентини Гули (с. Китайгород). Галини Винник (с. Красносілка) та Іванни Ткаченко (смт. Олександрівка).  Поряд з вишиванками відвідувачі мають можливість побачити роботи майстра-флориста Василя Гури, виконанні з неабияким смаком та фантазією.
     Не можна не згадати і про работи з природних матеріалів: Антоніни Штим, Вікторії Накотенко та Людмили Фощій (смт. Олександрівка). Не менш цікавими є скульптури з глини Тетяни Гресь (с. Триліси), роботи з бісероплетіння Наталії Жовтенко (с. Голикове), Тетяни Чорногор (с. Великі Верещаки) та Аліни Шумової (с. Родниківка). Г арним доповненням до доробку майстрів Олександрівщини є килими набивної вишивки Ганни Німенко.
     Куточок етнокультури краю представлений старовинними рушниками, тканими килимами та гончарними виробами, що зберігаються в Олександрівському районному краєзнавчому музеї.
     Роботи олександрівських майстрів неодноразово прикрашали районні, обласні виставки та були представлені в музеї народної архітектури і побуту України в с. Пирогове Київської області.

У приміщенні Кіровоградського районного Будинку культури відбувся відбірковий тур (конкурс) ХІІ Всеукраїнського фестивалю «Червона рута» - webmasters 18/10/2010 @ 12:12

     11 вересня у приміщенні Кіровоградського районного Будинку культури відбувся відбірковий тур (конкурс) ХІІ Всеукраїнського фестивалю «Червона рута».

     Організаторами обласного відбіркового туру виступили управління культури і туризму облдержадміністрації, обласний Центр народної творчості за участі управління освіти і науки та управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації.
     Пошук і розкриття творчих здібностей молодих авторів і виконавців, створення нових стилів у популярних масових жанрах української пісні, відкриття нових імен – головна мета фестивалю.
     Завдяки фестивалю «Червона рута» перше визнання отримали молоді співаки: Ілона Шульга, Тетяна Яковенко, Анастасія Бурова, Олексій Козачинський, гурти: «440 Герц», «Викладачі ілюзій», «Техніка безпеки», «Сезон». Ілона Шульга стала переможцем престижних в Україні фестивалів «Барви осені», «Пісенний вернісаж», Олексій Козачинський отримав перші премії в зарубіжних конкурсах «Розиграна Ружа» (Сербія), «Інтер-шоу–2010» (Польща). Рок-гурт «Культ» був запрошений на заключні заходи фестивалю «Червона рута – 2009» у м. Чернівці, де отримав диплом ІІІ ступеня.
     Конкурсанти виступатимуть за окремими жанрами сучасної молодіжної музики: популярна, танцювальна, рок, акустична (авторська пісня, співана поезія), інша (альтернативні стилі) та український автентичний фольклор.
     «Червона рута» залишається некомерційним фестивалем, який підтримує саме молодих українських виконавців.
     Участь в обласному турі не потребує вступних внесків, а вхід для глядачів є вільним, що робить цей захід доступним для всіх бажаючих.
     У рамках конкурсу також відбувся практичний семінар з фольклору.


За ініціативи голови обласної державної адміністрації Ларіна Сергія Миколайовича стартувала обласна доброчинна акція „Подаруй бібліотеці книгу” - webmasters 15/10/2010 @ 09:27

                                         

                                           Шановні друзі!

 

За ініціативи голови обласної державної адміністрації Ларіна Сергія Миколайовича стартувала обласна доброчинна акція „Подаруй бібліотеці книгу”.

Метою акції є поповнення фондів бібліотек області новими українськими книгами.

Запрошуємо всіх небайдужих шанувальників Книги взяти участь у цій акції і зробити посильний внесок у примноження загальнодоступних книжкових скарбниць.

Не залишайтеся байдужими – станьте учасникам акції. Придбай або вибери зі своєї полиці хорошу сучасну книгу українською мовою для будь-якого віку та передай бібліотеці. Бібліотекам потрібні нові книги!

Ви можете обрати зручний для Вас механізм участі у акції, зокрема: особисто подарувати книги будь-якій бібліотеці області;

передати книги обласній універсальній науковій бібліотеці  ім.   Д.І. Чижевського (м. Кіровоград, вул. К.Маркса, 24, тел. 22-49-89).

Подаровані книги будуть розподілені серед бібліотечних закладів Кіровоградщини.

Сподіваємося, що жодна бібліотека нашої області не залишиться поза увагою доброчинників.

Чекаємо на Вас!


Народна артистка України, Кавалер Орденів Княгині Ольги та Святого Володимира художній керівник та солістка академічного театру музики, пісні і танцю „Зоряни” відсвяткувала свій 65 День народження - webmasters 03/10/2010 @ 22:27

     26 серпня 2010 року Народна артистка України, Кавалер Орденів Княгині Ольги та Святого Володимира художній керівник та солістка академічного театру музики, пісні і танцю „Зоряни” відсвяткувала свій 65 День народження.

     На Кіровоградщині  Антоніна Червінська починала свою кар'єру як  солістка та хормейстер ансамблю «Ятрань». Потім - солістка академічного театру української музики, пісні і танцю «Зоряни». З 1997 року– художній керівник цього колективу.

     Свято, яке влаштували іменинниці її колеги та друзі – вдячність наполегливій титанічній праці артистки. Привітання і поздоровлення, величезні букети квітів і приємні подарунки – все це було на честь іменинниці. Від імені обласної державної адміністрації  ювілярку привітала начальник управління культури і туризму, заслужений працівник культури України Наталія Овчаренко.

 


Урочистості з нагоди 75-річчя видатного кіровоградського письменника, журналіста і громадського діяча Віктора Погрібного - webmasters 03/10/2010 @ 22:17

     5 серпня  в Кіровоградській обласній універсальній науковій бібліотеці ім.Д.І.Чижевського відбулися урочистості з нагоди 75-річчя видатного кіровоградського письменника, журналіста і громадського діяча Віктора Погрібного.

   Привітати нашого геніального земляка, прийшли літератори, театрали, журналісти, політики, та інші представники творчої еліти Кіровограда та області. Серед них був і поціновувач творчості Віктора Погрібного і його давній товариш, голова обласної ради, Микола Сухомлин.

     Привітала ювіляра і начальник управління культури і туризму обласної державної адміністрації, заслужений працівник культури України Наталія Овчаренко.

     Усі гості висловлювали вдячність та невимовну повагу, за невтомну працю, за патріотизм Віктора Олексійовича, який він виявляє як у літературі так і у суспільній роботі.

 


Вперше на Кіровоградщині відкрито унікальну виставку мистецької спадщини Володимира Винниченка до 130-річчя з дня народження видатного державного, політичного діяча, письменника, художника та 20-річчя проголошення Декларації "Про державний суверенітет України" - webmasters 03/10/2010 @ 22:03

          У Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки мистецької спадщини видатного державного діяча, письменника, художника Володимира Винниченка повернутої в Україну до 130-річчя з дня народження (1880-1951) та з нагоди 20-річчя проголошення Декларації про державний суверенітет України.        20 полотен наприкінці травня привезли зі США до України, а тепер - і на Батьківщину автора. Пейзажі, натюрморти і портрети Володимира Винниченка протягом десяти днів мають змогу подивитися в обласному музеї мешканці та гості Кіровограда. Одинадцять власних картин та ще 9 з особистої колекції.

 

      Виставку Винниченка-художника приурочили до святкування ста тридцятиріччя письменника. Всі полотна ще до цьогорічного літа були в США, потім їх передали українській службі контролю за переміщенням культурних цінностей. Тепер натюрморти, пейзажі, портрет дружини та авторпортрет Винниченка показують на Батьківщині автора.

     З відділу рідкісних і цінних документів Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Д.І. Чижевського надані прижиттєві видання творів Володимира Винниченка та літературознавчі видання української діаспори. 

    Меморіальні речі (машинка друкарська, годинник, портмоне, печатка і т. ін), які належали державному діячу, письменнику та художнику, фотокопії В. Винниченка з видатними історичними діячами, живописні роботи «Натюрморт з маками» та «Осінній букет», надані з фондів Кіровоградського обласного краєзнавчого музею (передані в дар у 1993 році). 

     З фондів Кіровоградського обласного художнього музею представлено альбом «Володимир Винниченко – художник», ініціатором видання якого є професор, заслужений діяч мистецтв України, дійсний член Академії мистецтв України Олександр Федорук, книга розвідок та мандрівок професора Національного університету «Києво-Могилянська академія», доктора філологічних наук, члена Національної спілки письменників України Володимира Панченка «Володимир Винниченко: парадокси долі і творчості», книга кандидата філологічних наук Сергія Михиди «Слідами його експериментів. Змістові домінанти та поетика конфлікту в драматургії Володимира Винниченка», макети медалей скульптора-медальєра А.Німенка (1925-2006), присвячені В.Винниченку, зроблені     з гіпсу та бронзи, ескізи скульптурних композицій «Володимир Винниченко» скульпторів А.Мацієвського (1931-2006), В.Френчка та Г.Савченка.  Робота члена Національної спілки художників України В.Давидова «В.Винниченко» (2007) надана на експонування Кіровоградським державним педагогічним університетом імені Володимира Винниченка.

     Також в експозиції представлені метричний запис про народження та інші документи       з Державного архіву Кіровоградської області.

     Дослідники життя та  творчості Винниченка запевняють - талант художника у письменника почав проявлятися саме у Кіровограді, тогочасному Єлисаветграді, коли хлопець вчився у гімназії. Писати ж картини Винниченко почав вже коли переїхав до Франції - у 20-х роках. Відтоді його спадщину збирають по всьому світу. Ініціатор повернення колекції картин в Україну Володимир Панченко каже, у планах - виконати заповіт письменника - й зібрати все творче надбання Винниченка в Україні. А ще встановити пам'ятник літературному герою одного з його творів. Дослідники кажуть, в Україну повернули всі полотна, які шукали за кордоном. Тепер залишилось повернути з США архів та бібіліотеку Володимира Винниченка. 


Відбулося відкриття виставки дипломних та проектних робіт випускників ВУЗів до відзначення Дня молоді - webmasters 03/10/2010 @ 21:57

     30 червня 2010 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки дипломних та проектних робіт випускників художньо-графічного відділення мистецького факультету Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка та Кіровоградського інституту регіонального управління та економіки приуроченої до відзначення Дня молоді в рамках Тижня української молоді.

          Проведення в Кіровоградському обласному художньому музеї виставок, що презентують творчість молодих художників, стало вже доброю традицією. Це зайвий раз свідчить про те, що мистецтво Кіровоградщини буде розвиватися і надалі. Скільки користі може принести така виставка! Вона водночас дає поштовх новим починанням і надає можливість поглянути «свіжим» поглядом на власну творчість у порівнянні з творчістю інших, має велику вагу у справі популяризації захоплюючого та багатогранного світу молодих митців.

     Випускники художньо-графічного відділення мистецького факультету Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка презентують свої роботи у виставкових залах Кіровоградського обласного художнього музею з 2004 року.  Дипломні роботи студентів мистецького факультету завжди відрізнялися різноплановістю, творчим підходом та експериментальністю. На виставці представлені роботи, які відносяться до різних видів образотворчого мистецтва, виконані в різноманітних техніках. Кожна робота - унікальна у своєму творчому задумі.

     Вже другий рік поспіль в стінах музею представляють свої проектні роботи випускники Кіровоградського інституту регіонального управління та економіки.

     Під час відкриття виставки виступили:

- Клочек Григорій Дмитрович – професор, ректор Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка;
- Бабенко Леонід Вікторович – професор, декан мистецького факультету Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка;
 - Куроп’ятник Алла Павлівна – викладач факультету дизайну та мистецтва Кіровоградського інституту регіонального управління та економіки;
- Бондар Леонід Іванович – заслужений працівник культури України, директор Кіровоградської міської дитячої художньої школи імені Олександра Осмьоркіна;
- Ткаченко Тетяна Олександрівна – директор Кіровоградського обласного художнього музею.

     На відкритті виставки професор, декан мистецького факультету Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Бабенко Леонід Вікторович передав до фондів музею роботу Наталії Богоріл «Мистецька перлина краю» з зображення будівлі пам’ятки-архітектури в якій розташовано Кіровоградський обласний художній музей.


Напередодні 22 червня 2010 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито експозицію до Дня Скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні - webmasters 03/10/2010 @ 21:51

          Напередодні 22 червня 2010 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито експозицію до Дня Скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні.

 

1941-й рік – то окрема сторінка Великої Вітчизняної війни, сповнена страшних випробувань, гірких поразок, втрат і розчарувань, інколи – відчаю. Недарма події саме того року намагалися не висвітлювати у повному обсязі в радянській історії, літературі, кіно тощо. Але в той же час, 1941-й рік назавжди увійшов                  в нашу пам’ять як рік нечуваного героїзму та самопожертви радянських людей, і як наслідок – краху планів Третього Рейху щодо блискавичної перемоги.

Тому головна мета виставки – ще раз звернутися до трагічних,     і одночасно – героїчних подій   початку Великої Вітчизняної війни, згадати тих, хто першим прийняв на себе страшний удар ворога і своєю стійкістю заклав підвалини   майбутніх перемог Червоної армії.

 

Експозицію виставки невипадково розпочато картиною Бондаря Л.І. «Брестська фортеця» (1971 – 2000). Адже у свідомості народів колишнього Радянського Союзу це не просто назва одного з тогочасних військових укріплень, а символ мужності і незламності радянських бійців, що, навіть, перебуваючи у повному оточенні в глибокому фашистському тилу, продовжували чинити шалений опір. Билися несамовито, без всякої надії на порятунок, стягуючи на себе значні сили ворога і показуючи таким чином іншим приклад для наслідування.

Напругу перших днів війни, важку, а інколи – і критичну ситуацію, у якій опинилися бійці Червоної армії, і, не дивлячись ні на що, - їх непереборне бажання любою ціною зупинити наступ фашистів талановито передано також у роботі Парчевського В.В. «По стерв’ятникам – вогонь» (1965).

 

Символічною можна вважати і роботу Полонського Ф.М. «Заграва» (2008), оскільки вона красномовно ілюструє всенародний характер Великої Вітчизняної війни, коли представники різних поколінь, всі як один, стали за покликом серця на захист своєї Вітчизни. Нормальним явищем того часу була, скажімо, така ситуація, коли в одному партизанському загоні воювали батько    і син, або - дід і онука. Усвідомлення того, що ти воюєш на своїй рідній землі     і поруч з тобою – близька тобі людина, було важливим психологічним фактором, який допомагав не зламатися     під час тяжкого і виснажливого бою, достойно переносити усі тяготи війни. Це стосувалося як бійців регулярної армії, так і представників партизанського та підпільного руху, що фактично створили у тилу ворога Другий фронт, значення якого для загальної перемоги над фашизмом переоцінити дуже важко.

Тож недарма багато творів мистецтва присвячено саме бійцям народного Руху опору. На виставці серед таких – картина Попова М.Т. «Визволення» (1966) та Панфілова В.В. «Комсомольці» (1960).

 

Не одна виставка, що присвячена Великій Вітчизняній війні, не може обійти тему пам’яті.   Адже пам'ять про ту страшну війну – то наш святий обов’язок по відношенню до тих, хто вступив у смертельну схватку     з «коричневою чумою»,   і, перемігши її, врятував світ від фашистського рабства, а цілі народи – від фізичного знищення.

  Саме тому завершальним акордом виставки стала робота Пунгіна А.А. «Пам'ять живе» (1985).   Не допустити забуття, вічно пам’ятати героїв Великої Вітчизняної війни, виховувати на їх прикладі у молодого покоління почуття патріотизму і гордості за свою Батьківщину, готовності, якщо виникне така потреба, стати на її захист – це і є ті завдання, що стоять перед виставками даного спрямування.      


Про нараду з питань відновлення рекреаційно-туристичної діяльності в області - webmasters 28/08/2010 @ 23:12

     Заступник голови Кіровоградської облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко: «Через те, що туризм пов’язали із культурою, його перестали сприймати як важливу складову економіки регіону. Такою тезою розпочав нараду з начальниками районних управлінь культури і туризму Андрій Ніколаєнко. Нарада була присвячена питанню відновлення рекреаційно-туристичної діяльності в області.

      Як зазначив заступник голови облдержадміністрації, туризм у багатьох країнах є складовою, що формує бюджет. «Кіровоградщина у цьому плані не є взірцем для України. І хоч ми не можемо конкурувати з Кримом чи Карпатами, але нам теж є що показати. У нас є мінеральні води. Привабити туриста в область розвагами у нас не великі перспективи, а от у лікувальних цілях – потенціал значний» - наголосив він.

      – Оздоровчий туризм – це основний напрям розвитку галузі, обраний головою облдержадміністрації Сергієм Ларіним, адже це те, що область уже має, - додав радник голови облдержадміністрації Олександр Шаталов.

       Валентина Животовська, заступник начальника управління культури і туризму, під час наради проінформувала про специфіку роботи управління у сфері туризму. Вона зазначила, що за ініціативи управління створено обласний осередок спілки сприяння розвитку туризму. Також управління у співпраці із відповідальними особами районів та міст області розробило понад 50 туристичних маршрутів. Запроваджено обласний туристичний ярмарок, який щороку, у травні, проходить у різних містах області, в яких є певні напрацювання у галузі туризму, з метою показати увесь потенціал району у цьому напрямку. Найбільш інтенсивно, за словами Валентини Животовської, на сьогоднішній день розвивається сільський туризм, в області уже діє 50 «зелених» садиб.
     Основна увага учасників наради була зосереджена на питанні розвитку Знам’янської бальнеологічної лікарні, яку голова облдержадміністрації планує перетворити на санаторій всеукраїнського масштабу. 
З цього приводу Олександр Скрипник, заступник начальника управління охорони здоров’я, начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дорослому населенню, зауважив, що Знам’янська бальнеолікарня – це лікувальний заклад на кшталт обласної лікарні і вона має статус курорту місцевого значення. Для того щоб вона стала курортом державного значення, інститут курортології проводить певні дослідження, згідно з висновками яких готується подання до Кабінету Міністрів, а далі це питання має розглянути Верховна Рада.

     Олександр Скрипник звернув увагу на те, що для введення в експлуатацію 2 корпусу лікарні необхідно 20 мільйонів гривень, а подальша робота з цим закладом, наприклад, у сфері планування дозвілля, потребує ще більших капіталовкладень.

     З цього приводу заступник голови облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко запропонував створити ініціативну групу, яка займатиметься розробкою перспективних шляхів розвитку як туристичної галузі загалом, так і Знам’янської бальнеолікарні зокрема. Він наголосив, що членами цієї групи треба ставати за власним бажанням, а не з примусу керівництва, аби були дієві результати від проведеної роботи.

     Запрошені на нараду начальники районних управлінь культури і туризму ознайомили Андрія Ніколаєнка із цікавими природніми та рукотворними місцинами їхніх регіонів, що можуть привабити не тільки туристів, а й інвесторів, які допоможуть у розбудові необхідної туристичної інфраструктури території.

    Особливий інтерес заступника голови облдержадміністрації викликали спортивна база на території Олександрії (стадіон, готель та кафе європейського рівня), яку можна використати як тренувальну для якоїсь команди під час «Євро-2012» та конезавод на території району. З приводу якого Андрій Ніколаєнко зауважив, що за задумом Міністерства аграрної політики України, він має стати центром розвитку і презентації української верхової породи у конярстві. За словами Андрія Ніколаєнка, Олександрійський та Онуфріївський конезаводи зараховані експертами до шести унікальних господарств такого типу в країні. Зацікавила також заступника голови облдержадміністрації ідея створення паломницького центру в Петрівському районі з осередком в селі Острівка, де знаходиться Христовоздвиженська церква.

      Як позитивний приклад розвитку оздоровчого туризму, заступник голови облдержадміністрації виділив досвід Новоукраїнського району, де навколо санаторію «Гусарське урочище» формуються туристичні маршрути, зокрема, маршрут «Золотими стежками Ексампею».

  kr-admin.gov.ua 


Відкриття обласної виставки робіт декоративно-ужиткового мистецтва з метою сприяння створенню Кіровоградського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України - webmasters 28/08/2010 @ 23:01

     18 червня 2010 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття обласної виставки робіт декоративно-ужиткового мистецтва з метою сприяння створенню Кіровоградського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

     Спілка майстрів народного мистецтва України була створена в 1990 році з метою збереження декоративно-ужиткової спадщини та підтримки подальшого розвитку народного мистецтва. З 1990 до 2004 року очолював її народний художник України Прядка Володимир Михайлович. Зараз він працює над відродженням українського національного килима. З 2004 року Головою Національної спілки майстрів народного мистецтва України є заслужений діяч мистецтв України, майстер художньої обробки деревини, дослідник народного мистецтва, лексикограф Шевченко Євген Ігорович.
     Спілка опікується розвитком усіх видів і жанрів народного мистецтва нашої Батьківщини. Серед напрямків діяльності цієї організації передбачена робота з виявлення майстрів традиційних видів ремесел та залучення їх до співпраці, організація виставок і свят народного мистецтва, увічнення пам'яті видатних народних майстрів, мистецтвознавців, сприяння професійному і моральному становленню творчої молоді.
     Нині створено 21 обласний осередок Національної спілки майстрів народного мистецтва України. В рамках заходів по створенню осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України в Кіровоградської області проводиться обласна виставка народного мистецтва, яка організована за сприянням управління культури і туризму Кіровоградської обласної державної адміністрації.
     Членами Національної спілки майстрів народного мистецтва України є і кіровоградські майстрині Олександра Пренко та Жанна Майхровська. Пренко Олександра Іванівна - заслужений майстер народної творчості України, відмінник освіти України, учасник багатьох виставок декоративно-ужиткового мистецтва на Кіровоградщині та інших регіонах України. Роботи Олександри Пренко зберігаються в багатьох музеях, приватних колекціях України та за кордоном. Їй належить патент по виготовленню килимових ляльок. Керує студією «Килимарство» при обласному дитячо-юнацькому центрі. Кіровоградська вишивальниця (золоте шитво) Майхровська Жанна Силівна занесена до книги «Кращі жінки України» (2000 р.). У 2001 році була нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня, а від православної церкви їй було вручено Орден Святого Володимира. Художньо-виробнича майстерня «Золоте шитво», якою керує Ж. Майхровська, здобула заслужене визнання серед творчих об'єднань України.
     На виставці представлені найрізноманітніші види декоративно-ужиткового мистецтва: вишивка хрестиком, гладдю та бісером (Зоріна Л.О., Айвазовська Р.О., Мунтян-Тищенко В.В., Бойко П.І., Шемет В.В., Світлова Л.М., Гарбузенко О.В., Гусєва К.В., Пасічинська О.М., Лоза В.О., Стрижак М.Р., Коломієць О.В., Добровольська В.Я.); різьблення по дереву (Пилипишин Г.Г. - заслужений майстер народної творчості України, Демидов Р.М., Бабій Ю.К., Кудря Д.В., Стреленко В.Л.); кераміка (члени Кіровоградської обласної організації Національної спілки художників України – родина Фірсових - Фірсов М.І., Фірсова Н.Ф., Фірсов О.М., Фірсов С.М. та Кулініч Л.О., Явтушенко М.Ф., Гресь Т.М.); лозоплетіння (Ткачов С.В.); витинанки (Паньковська А.А., Дереновська О.В., Городенко В.М., Зантарія І.М., Тимченко В.В.); писанкарство (Стороженко Т.О., Яковенко С.М.); мала пластика (Крутоус В.В.); аплікація з соломки та соломоплетіння (Смірнова Л.В., Федорова М.І., Кузьменко Т.П., Піскова С.Г.); ляльки-мотанки (Яковенко О.Г., Пасашкова С.Л., Садова Я.В., Кривенко Л.І., Ремез І.С.); килимарство та традиційний болгарський одяг (Пренко О.І., Драганова Г.М., Беставашвілі Л.С., Милова К.Г.); декоративний розпис (Гусєва Л.Г., Гарбузенко Л.В., Малежик Ю.М.).
     Більше 50 народних майстрів презентують свої чудові, яскраві, не схожі один на одного твори, від яких перехоплює подих і неможливо відвести погляд.
     Також в фойє музею представлені рушники, килим, вишиті сорочки (ХІХ ст.) з фондів Кіровоградського обласного краєзнавчого музею, Олександрійського районного краєзнавчого музею та постійно діюча експозиція декоративно-ужиткового мистецтва з фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею.
     Кіровоградщина має багато талановитих майстрів, які можуть гідно представити наш регіон в Національній спілці майстрів народного мистецтва України!

http://www.kirovograd.net