Управління культури і туризму

Закрити Про управління

Закрити Керівництво управління

Закрити Структура управління

Закрити Колегія управління

Закрити Нормативно-правові акти

Закрити Галузеві програми

Закрити Заходи управління культури і туризму

Закрити Інвестиційні проекти

Закрити Туризм

Закрити Про надання адміністративних послуг у галузі

Закрити Обласні премії для працівників галузі

Закрити Про стан галузі культури

Закрити Система управління якістю

Закрити Звернення громадян


Установи, заклади та організації області

Закрити Культурно-мистецькі проекти

Закрити Мережа закладів обласного підпорядкування

Закрити Установи, заклади та організації області

Закрити Творчі колективи області


Календар


Лічильник

    всього

    зараз на сайті




НОВИНИ


Урочистості з нагоди 196-ї річниці від дня народження видатного українського письменника, громадського діяча, художника Тараса Григоровича Шевченка - webmasters 13/03/2010 @ 14:20

9 березня 2010 року у м.Кіровограді відбувся урочистий мітинг та покладання квітів з нагоди 196-ї річниці від дня народження видатного українського письменника, громадського діяча, художника Тараса Григоровича Шевченка.

 

В урочистостях взяли участь голова обласної державної адміністрації Володимир Мовчан, голова обласної ради Микола Сухомлин, перший заступник голови облдержадміністрації Анатолій Ревенко, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Сергій Ланчковський, кіровоградський міський голова Володимир Пузаков, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, молодь та студенти.

Покладанням квітів до пам’ятника Кобзарю, присутні вшанували пам’ять видатного українського поета, художника та мислителя.

Звертаючись до учасників пам’ятного зібрання голова облдержадміністрації наголосив: «Тарас Шевченко – явище велике й вічне, невичерпне і нескінченне. Волею історії він невід'ємний від України. Його твори і сьогодні відгукуються на нові болі і думки. Ми тяжко шукаємо істину, правду, справедливість. Але маємо пам'ятати, що ми завжди на шляху до великого Тараса – тож маємо сповідувати його перший і останній заповіт – Любити свою Україну і молити за неї Господа».

У виконанні представників творчої інтелігенції прозвучали поетичні та музичні твори, присвячені геніальному українському митцю.

 


Вітаємо переможців обласної премії у галузі культури «Духовний скарб Кіровоградщини» за 2009 рік - webmasters 13/03/2010 @ 14:07

        9 березня 2010 року відбулося засідання конкурсної комісії з присудження обласної премії у галузі культури «Духовний скарб Кіровоградщини».

http://buket.ck.ua/uploads/pub_pics/8.03/bfc7b.jpg Премія присуджується на конкурсній основі працівникам органів управління культурою, представникам установ, організацій, закладів культури, творчих спілок, асоціацій та інших громадських об'єднань, що діють у сфері культури Кіровоградської області, за вагомий особистий внесок у розвиток галузі.

Шляхом таємного голосування серед 14 претендентів на здобуття Премії було визначено переможців. Ними стали:

у номінації “За внесок у розвиток професійного музичного, театрального, хореографічного, фото- та кіномистецтва” Литвиненко Анатолій Андрійович – заслужений артист України, актор   Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім.М.Л.Кропивницького;

у номінації "За популяризацію національної культури, фольклорної спадщини, збереження і збагачення народного мистецтва" Панченко Любов Григ орівна голова неформального культурологічного об’єднання „ Невичерпна скарбниця”, голова клубу „Ветеран” м.Гайворона;

у номінації "За вагомий внесок у збереження та популяризацію культурної спадщини" Кривохижа Анатолій Михайлович – народний артист України, засновника заслуженого ансамблю народного танцю України „Ятрань”, відомий хореограф, науковий консультант відділу обласного краєзнавчого музею, музею історії українського хореографічного мистецтва;

у номінації "За внесок у розвиток бібліотечної справи" Чернійчук   Тетяна   Петрівна     завідуюча   сільської   бібліотеки с. Троянка Голованівського району.

Вручення премії відбудеться 22 березня 2010 року в обласній філармонії.


Відкрився 51-й обласний огляд конкурс «Театральна весна Кіровоградщини» - webmasters 13/03/2010 @ 14:02

3 березня 2010 року у Палаці культури «Світлопільський» м.Олександрії відкрився 51-й обласний огляд конкурс «Театральна весна Кіровоградщини».

Протягом місяця кращі аматорські колективи будуть презентувати своє мистецтво в регіональних конкурсах обласного огляду на базі районних та міських клубних закладів у Побужжі, Компаніївці, Світловодську, Новоукраїнці, Добровеличківці, Знам’янці.

За умовами проведення огляду-конкурсу у ньому беруть участь аматорські театральні колективи сільських, міських, районних будинків культури  та палаців культури, клубів, які представляють вистави української класики, сучасної української та зарубіжної драматургії.

Переможці «Театральної весни» нагороджуються дипломами та призами управління культури і туризму Кіровоградської ОДА під час церемонії відкриття Всеукраїнського свята театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти».

 


Вітання начальника управління культури і туризму ОДА з Міжнародним жіночим днем - webmasters 05/03/2010 @ 17:33

Дорогі колежанки!

  Прийміть найщиріші вітання з Днем 8-го березня – найголовнішим святом весни, краси та любові!

Бажаю Вам вічної молодості, віри, надії,   життєвих гараздів. Нехай посмішка пробудженої природи, тепла та поваги рідних і близьких додають Вам сил та впевненості, а радість, любов та успіх будуть постійними супутниками Вашого життя.

Міцного здоров’я Вам, святкового настрою, теплих і щедрих посмішок, і звичайно, того щастя, що зветься жіночим.

Хай кожна жінка завжди почуває себе потрібною, жаданою, коханою і єдиною. Радощів та благополуччя Вам і Вашим родинам!

Зі святом Вас!

 

З повагою

 

                                               Наталія Овчаренко , начальник управління культури і туризму обласної державної адміністрації, заслужений працівник культури України


2 березня 2010 року відкрися Всеукраїнський фестиваль-конкурс виконавців на народних інструментах «Провесінь» - webmasters 05/03/2010 @ 17:21

     2 березня 2010 року відкрися Всеукраїнський фестиваль-конкурс виконавців на народних інструментах «Провесінь», який зібрав небайдужих до народної музики.
     За 15 років свого існування захід здобув прихильників не лише в Україні, а й за її межами. Започаткований у 1996 році за ініціативи управління культури і туризму облдержадміністрації та кіровоградських музикантів, фестиваль і досі залишається унікальним. Оскільки жодного такого заходу, де одночасно беруть участь учні початкових спеціалізованих мистецьких закладів і студенти музучилищ, в Україні немає. 
     Цьогоріч змагатися за перемогу до Кіровограда приїхало більше трьохсот учасників.
     Підтвердження народної любові до народної музики - переповнена зала глядачів уже в перший день фестивалю. А відкривав мистецьке свято молодий ансамбль народних інструментів «Лабіринт», що приїхав з Києва. Саме цей квартет і задав настрій заходу.
     Цей колектив порівняно молодий. Створений він у 2006 році. А об'єднала хлопців дружба і любов до народної музики. Молоді люди розповідають, що протягом багатьох років були конкурсантами «Провесні». Разом з фестивалем і самі росли професійно. У цьому році їх запросили вже як взірець виконавської майстерності. Тому хвилювання не приховували. А на сцені виклались на всі 100.
     А уже протягом чотирьох наступних днів, до 4 березня, на цій сцені свої здібності будуть демонструвати молоді конкурсанти. А оцінюватимуть їх майстерність провідні викладачі вищих мистецьких навчальних закладів та визнані українські виконавці. Крім цього у рамках фестивалю буде проведено ще низку різноманітних заходів.

Розширене засідання колегії управління культури і туризму облдержадміністрації - webmasters 05/03/2010 @ 17:04

     Виконання програми економічного і соціального розвитку в галузі “культура” за 2009 рік обговорили під час розширеного засідання колегії управління культури і туризму облдержадміністрації, яке відбулося 24 лютого 2010 року під керівництвом виконуючої обов’язки заступника голови облдержадміністрації Галини Пастух.

     На початку засідання начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Наталія Овчаренко повідомила, що відповідно до завдань Програми економічного і соціального розвитку у Кіровоградській області по галузі "культура" на 2009 рік, на високому організаційному та творчому рівні забезпечено проведення культурно-мистецьких заходів та акцій всеукраїнського та обласного рівнів, серед яких творчий звіт майстрів мистецтв та художніх колективів Кіровоградської області "Благословенна ти, земля Кіровоградська!" у рамках заключного етапу Фестивалю мистецтв України, Всеукраїнський фестиваль - конкурс "Нейгаузівські музичні зустрічі", Всеукраїнський фестиваль виконавців на народних музичних інструментах "Провесінь", Всеукраїнський фестиваль-конкурс вокально-хорового мистецтва "Калиновий спів", Всеукраїнське традиційне свято театрального мистецтва "Вересневі самоцвіти" тощо. Відбулося 1-е вручення обласної премії у галузі культури "Духовний скарб Кіровоградщини".

    Збережено мережу закладів культури області. Станом на 1 січня 2010 року вона складається із 1251 закладу та 5183 працівників. Середня заробітна плата одного працюючого в закладах культури області в грудні 2009 року становила 1475,80 грн.
   Загальний фінансовий ресурс, спрямований на сферу "культура", з урахуванням цільових дотацій та субвенцій з державного бюджету, становив 120605,1 тис. грн. Кошти були спрямовані на заробітну плату, оплату енергоносів, придбання обладнання та літератури, капітальні ремонти і реставрації.
    Мистецькими послугами було охоплено населення усіх міст та районів області: проведено 1224 вистави та концертні програми, на яких побували більше 243 тис. глядачів. Більше 40 тисяч заходів провели закладами культури клубного типу. Більше 7 тис. осіб було охоплено мистецькою освітою у позашкільних спеціалізованих навчальних закладах області.
   У 22 районах та містах області було прийнято програми розвитку туризму, у місті Олександрія та Добровеличківському районі було утворено туристичні інформаційні центри, у 14 районах та містах області відкрито 50 «зелених» садиб.
     Наталія Овчаренко зазначила, що галузь має велику кількість проблем: брак спеціалістів, відсутність фінансування галузевих програм у районах та містах області, недостатній рівень фінансування закладів культури, незадовільний стан охорони музейних закладів області.
     Виконуюча обов’язки заступника голови облдержадміністрації Галина Пастух порушила перед присутніми низку гострих проблемних питань, зокрема, забезпечення фінансування районних та міських закладів культури, незадовільний стан розвитку туристичної галузі, повільне впровадження у бібліотеках системи автоматизації бібліотек "ІРБІС".
     За підсумками розширеного засідання Галина Василівна звернулася до присутніх заступників голів райдержадміністрацій та міськвиконкомів з вимогою негайно вирішити питання фінансування програм галузі "культура і туризм", забезпечити опалення закладів культури у поточному та наступному роках, забезпечити усі умови для впровадження протягом року системи "ІРБІС" у бібліотечних закладах області.
     Наприкінці засідання Наталія Овчаренко висловила велику вдячність тим керівникам закладів культури, які минулого року робили все можливе для підтримки та розвитку галузі та вручила їм грамоти управління культури і туризму облдержадміністрації.
     Матеріали колегії можна переглянути у розділі сайту " Про стан галузі культури - Інформаційні та аналітичні довідки - Інформаційна довідка про стан галузі культури у 2009 року ".

Зустріч керівницва області з представниками обласної організації Національної спілки письменників України - webmasters 05/03/2010 @ 17:04

Сьогодні перший заступник голови обласної державної адміністрації Анатолій Ревенко та виконуюча обов’язки заступника голови облдержадміністрації Галина Пастух зустрілися з представниками обласної організації Національної спілки письменників України. У зустрічі взяли участь голова обласного осередку Василь Бондар, поет Володимир Могилюк (лікар за фахом), поетеса Катерина Ковальчук (журналістка, власний кореспондент газети «Сільські вісті» в Кіровоградській області).
    Анатолій Ревенко наголосив на важливості конструктивного діалогу та тісної співпраці діячів культури, насамперед письменників, з обласною владою.
   Він відзначив, що влада приділяє велику увагу розвитку галузі культури на території Кіровоградщини, імена наших художників, поетів, письменників, музикантів відомі далеко за межами України.
   Анатолій Ревенко зазначив також, що в області діє 13 відділень творчих спілок, 9 з яких отримують фінансову підтримку з державного та обласного бюджетів. Зокрема на місцевому рівні протягом останніх трьох років виділено 354 тис. грн. на підтримку діяльності таких спілок. Найбільша частка профінансованих коштів (19%) припадає на найбільш потужну творчу спілку – обласну організацію Національної спілки письменників України. До складу організації входять 20 майстрів слова на чолі з письменником Василем Бондарем. Вони є представниками різних професій – літератори, педагоги, лікарі, бібліотекарі, журналісти, підприємці.
    Письменники торкнулися низки актуальних проблем, що стосуються діяльності організації зокрема, щодо повернення обласному осередку приміщення, яке спілчани довгий час займали і по праву вважають своїм (на вулиці В’ячеслава Чорновола, 38) та щодо підтримки владою книгодрукування, у тому числі поліпшення фінансування часопису «Вежа», в якому друкуються переважно твори талановитих майстрів слова Кіровоградщини.
    За підсумками зустрічі Анатолій Ревенко дав доручення керівникам відповідних структурних підрозділів облдержадміністрації розглянути можливість та шляхи вирішення питань, піднятих представниками письменницької організації.
    

Віідкрилася виставка присвячена 8 Березня - webmasters 05/03/2010 @ 16:52

1 березня 2010 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки художніх творів «Для Вас, жінки!» до Міжнародного жіночого дня.

Образ жінки-матері на виставці представляють роботи народного художника України, голови Кіровоградської обласної організації Національної спілки художників України Михайла Надєждіна.

Жінка є у центрі уваги творчих пошуків Фелікса Полонського, Андрія Надєждіна та Ігоря Смичека, декоративні роботи яких близькі до напрямку символізму.

У реалістичній манері написані твори Володимира Федорова (1920-1986), Валерія Давидова, Володимира Волохова, Любові Кир'янової, Володимира Плітіна, Ігоря Вишніченка та Катерини Рудакової.

Прекрасні натюрморти заслуженого художника України Сергія Шаповалова, заслуженого працівника культури України, директора Кіровоградської міської дитячої художньої школи ім.О.Осмьоркіна Леоніда Бондаря, Марії Церни, Олександра Демиденка, Лариси Яковлєвої, Юрія Ботнара, Галини Городнічевої, Анатолія Сузюмова створюють святковий настрій.

Творчість Анатолія Дворського характеризується зверненням до української історії та міфології. Представлені в експозиції і живописні твори молодих авторів Андрія Кадигроба та Сергія Качуровського. Твори Людмили Ходак, Ростислава Климишина, Лариси Гарбузенко та Світлани Малишевої чудово відображують асоціативне поєднання жінки і природи.

Краса жіночого тіла завжди була однією з провідних тем у скульптурі. Цей вид мистецтва представлений в експозиції творами Аркадія Мацієвського (1931-2006) та Андрія Німенка (1925-2006).

   

2 лютого 2010 року в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Д.І.Чижевського відбулося вручення обласної літературної премії імені Євгена Маланюка - webmasters 05/03/2010 @ 16:46

     Євген Маланюк – одна з найяскравіших і найталановитіших постатей вітчизняної та світової літератури ХХ ст., її безумовний класик. І хоча вітри історії занесли козацького правнука далеко від рідних степів, проте не вивітрили з його серця палкого почуття до Вітчизни. Поет любив її “Франковою любов”ю”, в якій мало сентименту, та багато болю й гніву, прагнення великих перетворень і благодатних змін.

     2 лютого 2010 року світова громадськість відзначила 113 річницю від дня народження поета , дослідника, публіциста Євгена Маланюка. І саме в цей день стало традицією нагороджувати кращих літераторів, публіцистів, перекладачів Кіровоградської області.

     На Кіровоградщині, малій Батьківщині письменника, рішенням обласної ради від 19 квітня 2002 року №13 засновано обласну літературну премію імені Євгена Маланюка, що є творчою відзнакою, якою нагороджуються літератори Кіровоградської області за високохудожні твори, спрямовані на ствердження гуманістичних ідеалів, збагачення історичної спадщини народу, державотворення та демократизацію суспільства.

     Автору твору-переможця надається звання „Лауреат обласної літературної премії імені Євгена Маланюка” , вручаються диплом установленого зразка, нагрудний знак лауреата, почесна відзнака обласної ради і обласної державної адміністрації — скульптура „Степовий орел” та грошова частина премії.

 

     2 лютого в обласній універсальній науковій бібліотеці ім.Д.І.Чижевського відбулася урочиста церемонія вручення обласної літературної премії ім.Є.Маланюка. Урочистості відкрила директор бібліотеки, Заслужений працівник культури України Олена Гаращенко.

     Лауреатами обласної літературної премії імені Євгена Маланюка за 2009 рік стали:

- у номінації „художня література” (поезія, проза, драматургія) Тетяна Андрушко з Малої Виски за збірки поезій „Вогнище спасіння” (Кіровоград, ПВЦ “Мавік”, 2007 р.) і “Весни навідувався птах” (Кіровоград, 2008);

 

- у номінації „літературознавство і публіцистика” – Олександр Кердіваренко з Кіровограда за збірку публіцистики „Село – мій ревний біль” (Кіровоград, “Степ”, 2007 р.).

 

     Оголосив підсумки конкурсу на здобуття обласної літературної премії імені Євгена Маланюка за 2009 рік і нагородив лауреатів Микола Олексійович Сухомлин, голова обласної ради, голова журі обласної літературної премії імені Євгена Маланюка.

 

     В урочистій церемонії нагородження взяли участь члени журі обласної літературної премії імені Євгена Маланюка, письменники, науковці, журналісти та всі, хто цікавиться літературним життям краю.

     Приємним сюрпризом для літературної еліти області став візит Володимира Яворівського, голови Національної спілки письменників України, народного депутата України, голови комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, який був потішений творами цьогорічних лауреатів, і запропонував зробити цю премію Центрально-Українською.

 

     Гості свята мали змогу отримати естетичну насолоду від професійного читання поезій Євгена Маланюка Олександром Ярошенком, провідним актором Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Марка Кропивницького і виконання кращих зразків світової музичної культури камерним оркестром Кіровоградського музичного училища та солістами студентського хору, лауреатами хорового фестивалю “Мондус Кантат Сопот-2009”.

 

Всі бажаючі мали змогу переглянути діючу виставку “Лауреати обласної літературної премії ім. Євгена Маланюка”, де представлені твори всіх лауреатів від початку заснування премії. Виставка працюватиме у відділі краєзнавства до кінця лютого.


Підсумкове засідання журі обласної літературної премії імені Євгена Маланюка - webmasters 29/01/2010 @ 22:29

Підсумкове засідання журі обласної літературної премії імені Євгена Маланюка припало на одне з найпопулярніших новорічних свят - День Василя, що, однак, не завадило членам журі серйозно поставитися до вибору переможців.

В номінації "Художня література" лауреатом за 2009 рік стала Тетяна Андрушко з Малої Виски (збірки поезій "Вогнище спасіння" і "Весни навідувався птах"), в номінації "Літературознавство і публіцистика" - Олександр Кердіваренко з Кіровограда (збірка публіцистики "Село - мій ревний біль"). Що стосується номінації "Переклад", то претендентів на премію, як про це вже повідомляло "Народне слово", не виявилося. До речі, не вперше.

Обговорення представлених творів, то воно було предметним, професійним і, як зазначив один із членів журі Григорій Клочек, чесним. При цьому оцінка доробку часто була діаметрально протилежною. Якщо один член журі відзначав новаторський підхід того чи іншого автора, то інший таке новаторство заперечував і т.д. Зрозуміло, що чимало гарних слів було сказано на адресу авторів, які й стали переможцями. Та чи не найбільшу дискусію викликала книга Володимира Шурапова "Марко Кропивницький та його спадкоємці". Вона мала б принести автору лауреатство, якби не деякі помилки і те, що було представлено всього лиш сигнальний примірник, а книжки як такої ще немає. Члени журі письменник Василь Бондар, науковці Василь Марко, Григорій Клочек та інші висловилися за те, що ця праця має обов'язково побачити світ, потрібно лише авторові його допрацювати. Головуючий на засіданні голова обласної ради Микола Сухомлин запропонував звернутися до обласної ради з пропозицією про видання книги В.Шурапова за бюджетні кошти, аби вона надійшла в кожну бібліотеку області.

Урочисте вручення обласної літературної премії імені Є.Маланюка відбудеться в день народження поета, 2 лютого, в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Д.Чижевського.