Управління культури і туризму

Закрити Про управління

Закрити Керівництво управління

Закрити Структура управління

Закрити Колегія управління

Закрити Нормативно-правові акти

Закрити Галузеві програми

Закрити Заходи управління культури і туризму

Закрити Інвестиційні проекти

Закрити Туризм

Закрити Про надання адміністративних послуг у галузі

Закрити Обласні премії для працівників галузі

Закрити Про стан галузі культури

Закрити Система управління якістю

Закрити Звернення громадян


Установи, заклади та організації області

Закрити Культурно-мистецькі проекти

Закрити Мережа закладів обласного підпорядкування

Закрити Установи, заклади та організації області

Закрити Творчі колективи області


Календар


Лічильник

    всього

    зараз на сайті




НОВИНИ


Про урочистий мітинг та покладання квітів з нагоди 91 річниці проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки - webmasters 29/01/2010 @ 22:00

22 січня 2010 року у Кіровограді біля пам’ятника Тарасу Шевченку відбувся урочистий мітинг та покладання квітів з нагоди 91 річниці проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. В урочистому заході взяли участь державні службовці, військовики, представники громадськості та політичних партій, студентська молодь.

 

Виконуючий обов’язки першого заступника голови обласної державної адміністрації Анатолій Ревенко у своєму виступі наголосив, що День соборності об'єднує всю Україну - Київ і Львів, Севастополь і Ужгород, Донецьк і Полтаву, Харків і Луцьк, сотні міст, мільйони людей - усі українські землі і береги.

— Завдяки невтомному прагненню до волі український народ живе в суверенній, демократичній державі, головною цінністю якої є права і свободи людини. Ми — єдина нація, сформована українством і збагачена всіма людьми, які живуть в Україні, які хочуть їй добра, — відзначив Анатолій Ревенко.

 

З історії. 22 січня 1919 року на Софіївському Майдані в Києві було проголошено Акт Соборності українських земель. Століттями роз'єднаний український народ поєднався на своїй землі в єдиній Українській державі.


Відкриття виставки творів художників «Барви степу» з нагоди 20-річчя створення Кіровоградської обласної організації Національної спілки художників України - webmasters 29/01/2010 @ 21:54

15 січня в обласному художньому музеї відбулося урочисте відкриття виставки творів художників «Барви степу» з нагоди 20-річчя створення Кіровоградської обласної організації Національної спілки художників України. У святкових заходах взяли участь голова обласної ради Микола Сухомлин, начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Наталія Овчаренко, діячі мистецтв, представники громадськості

Національна спілка художників України – всеукраїнська громадська творча організація, що об’єднує професійних майстрів образотворчого мистецтва та мистецтвознавців. 70-річний ювілей Національної спілки співпав з 20-річчям створення Кіровоградської обласної організації. Тому у грудні 2009 року жителі та гості столиці України мали можливість відвідати виставку «Барви степу» до 20-річчя створення Кіровоградської обласної організації Національної спілки художників України. У січні 2010 року така можливість з’явилась і у відвідувачів Кіровоградського обласного художнього музею.

     Начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Наталія Овчаренко від імені голови облдержадміністрації Володимира Мовчана привітала усіх членів обласної організації Національної спілки художників України з 20-річчям її створення. – Прийміть низький уклін від жителів нашого краю за вашу багаторічну, невтомну працю на благо Кіровоградщини, побажання міцного здоров’я, довгих років життя і творчої наснаги, – зазначено у привітанні голови облдержадміністрації до митців області.

     – За 20 років існування організації була проведена велика робота, відкрито багато обласних, всеукраїнських та міжнародних художніх виставок. Мистецьке життя на Кіровоградщині є багатогранним та різноманітним. – Ми пишаємося творчістю наших митців та впевнені, що їх талант і праця сприятимуть духовному зростанню народу, стануть джерелом збагачення культурних традицій Кіровоградщини, – відзначив у вітальному листі до художників Кіровоградщини Володимир Мовчан.

   Експозиція, що розташована у 2-х виставкових залах складається з творів художників – членів Кіровоградської обласної організації Національної спілки художників України.

    Народний художник України, голова правління Кіровоградської обласної організації Національної спілки художників України Михайло Надєждін представлений творами, які є результатом багаторічних пошуків художника в напрямку авангарду. Роботи Андрія Надєждіна, репрезентує митця як прибічника постмодернізму.

      Привабили увагу відвідувачів яскраві полотна заслуженого художника України Сергія Шаповалова, а також роботи Леоніда Бондаря, заслуженого працівника культури, провідним напрямком творчості якого є пейзаж.

Зацікавленість гостей виставки викликали полотна Фелікса Полянського, які відрізняє широка манера живопису та ліричні мотиви та сюрреалістичні роботи відомого на Кіровоградщині графіка Володимира Кир’янова, в яких присутній сарказм та гумористична фантазія.

Представлені в експозиції і твори відомих майстрів портрету та пейзажу Валерія Давидова, Анатолія Янєва, Любові Кир’янової, Віктора Перепичая та Андрія Хвороста, що репрезентують реалістичний напрямок в образотворчому мистецтві Кіровоградщини. Нікого з глядачів не залишили байдужими світлі, імпресіоністичні пейзажі Юрія Вінтенка.

     Заслужений працівник культури України Василь Остапенко представив цікаві ескізи декорацій до вистав.

     Мистецтво кераміки на Кіровоградщині представлено в експозиції творами родині Фірсових. Роботи Миколи, Нелі, Олександра і Сергія Фірсових відразу привернули увагу глядачів оригінальністю та різноплановістю. Творчість заслуженого художника України Наталії Федоренко та Марії Церни представлена творами, виконаними у техніці батику.

      Особливе місце в експозиції займають твори членів організації, які пішли з життя. Це яскраві представники реалістичного мистецтва заслужений художник України Борис Вінтенко, Олександр Логвинюк, Микола Бондаренко, Володимир Федоров.


Про заходи з нагоди 66-ї річниці визволення міста від фашистських загарбників - webmasters 29/01/2010 @ 21:47

8 січня у Кіровограді на Меморіальному комплексі «Фортечні вали» з нагоди 66-ї річниці визволення міста від фашистських загарбників відбувся урочистий мітинг за участю виконуючого обов’язки першого заступника голови обласної державної адміністрації Анатолія Евенка, голови обласної ради Миколи Сухомлина, Кіровоградського міського голови Володимира Пузакова.

 

Вшанувати ветеранів війни та визволителів Кіровограда до монумента Матері-Вітчизни прийшли представники обласної та міської рад організацій ветеранів України, керівництво силових структур, духовенство, делегації з районів, громадськість обласного центру та молодь.

Відкриваючи урочистий мітинг, виконуючий обов’язки першого заступника голови обласної державної адміністрації Анатолій Ревенко наголосив, що восьме січня для жителів обласного центру – пам’ятна і свята дата. У 1944 році такого ж морозного дня – наші війська звільнили Кіровоград від фашистів. Немає міри подяки і шани, яку наступні покоління, віддають хоробрим солдатам Великої Вітчизняної за відвойований мир, за свободу і життя мільйонів людей.

На знак великої шани та вдячності воїнам, які загинули, захищаючи мирне небо над нашими головами, учасники мітингу поклали квіти та вінки до Вічного вогню.


Вечори духовної музики "Різдвяні передзвони" - webmasters 29/01/2010 @ 21:40

Цьогорічні Вечори духовної музики "Різдвяні передзвони", які були започатковані 8 січня 2006 року з метою популяризації кращих зразків світового мистецтва, презентації знаних колективів – виконавців духовної музики на головній сцені області, відбулись з 9 по 17 січня 2010 року.

         Особливістю цьогорічних Вечорів є те, що відкриття заходу відбулось концертом камерного оркестру „Концертіно” Кіровоградської обласної філармонії для учнів сільських загальноосвітніх шкіл Добровеличківського району.

         У рубриці „Дитяча філармонія запрошує” проведено 2 концерти кращих дитячих хорових колективів Кіровоградських музичних шкіл № 1           ім. Г.Нейгауза, № 2 ім. Ю.Мейтуса та № 3.

         10 січня 2010 року у „Різдвяних передзвонах” взяв участь Кіровоградський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. М.Л.Кропивницького з різдвяно-новорічним концертом „Вертеп”.

         Закриття Вечорів духовної музики „Різдвяні передзвони” відбулось            17 січня 2010 року концертом муніципальної академічної чоловічої хорової капели ім. Л.Ревуцького (м. Київ).

         Загалом у рамках проведення Вечорів проведено 5 концертів, які відвідало 2000 глядачів.


Новорічні ранки - webmasters 19/01/2010 @ 17:48

         На справжню феєрію радості, усмішок, розваг перетворилися передріздвяні ранки, що проходили з 30 грудня минулого по 5 січня нинішнього року в обласній філармонії. В умовах інформаційного голоду, спричиненого кількатижневим карантином, новорічний мюзикл “У гостях у Буратіно і Мальвіни” для дітей обласного центру й Кіровоградського району став прегарною нагодою поспілкуватися одне з одним, поринувши з головою у казку.
         Не намарне довго й наполегливо трудилися в тісному тандемі артисти філармонії та обласного центру дитячо-юнацької творчості. Прекрасні номери, підготовлені за участі академічного театру музики, пісні і танцю “Зоряни”, народного художнього хореографічного колективу “Росинка”, ансамблю сучасної пісні “Антарис”, театрів-студій “Імідж” та “Маска”, прийшлися до смаку як малечі, так і старшим.
         На 11 виставах, що пройшли у філармонії, побувало не мало не багато близько п’яти тисяч школярів та дошкільнят. Усі вони, напевне, ще довго згадуватимуть і Дідуся Мороза зі Снігуронькою, і їхні подарунки, і весь той позитив, той казковий настрій, який малеча одержала в гостях в Мальвіни та Буратіно. Свята минуть, а казковий настрій залишиться ще надовго.
 
  DSC_01.jpg
DSC_02.jpg
DSC_03.jpg
DSC_04.jpg
DSC_05.jpg
DSC_06.jpg
DSC_07.jpg
DSC_08.jpg
DSC_09.jpg
DSC_10.jpg
DSC_11.jpg
DSC_12.jpg
DSC_13.jpg
DSC_14.jpg
DSC_15.jpg
DSC_16.jpg
DSC_17.jpg
DSC_18.jpg
DSC_19.jpg
DSC_20.jpg
DSC_21.jpg
DSC_22.jpg
DSC_23.jpg

Оголошується конкурс на здобуття обласної краєзнавчої премії - webmasters 12/01/2010 @ 12:05

Оголошується конкурс на здобуття обласної краєзнавчої премії

імені Володимира Ястребова

        

         Премія присуджується обласною радою щороку на конкурсній основі за кращі науково-дослідницькі, науково-популяризаторські роботи з питань історії, культури та природи Кіровоградщини, а також музейним установам, працівникам музейних установ за особистий внесок у розвиток музейної справи.        

         Для участі у конкурсі подаються як опубліковані роботи, так і рукописи, обсягом не менше 5 друкованих аркушів, мультимедійні, кіновідеоматеріали, телепрограми з краєзнавства, записані на касети тривалістю не менше 20 хвилин, фотороботи формату не менше 13х18 см у кількості не менше 50 штук із супроводжуючим текстом, паспорт музею, історичну довідку, творчий звіт музею.

         До всіх поданих на розгляд конкурсної комісії робіт, мають додаватися рецензії 2 фахівців.

         Одному і тому ж автору, за винятком учасників колективних робіт, за роботи в одному жанрі премія двічі не присуджується.

         У разі відсутності робіт, гідних премії, премія не присуджується.

         Члени Комісії не мають права подавати свої роботи для участі у конкурсі.

         Роботи подаються на конкурс, як правило, державною мовою.

         Роботи за поданням установ, спілок, навчальних закладів тощо приймаються конкурсною комісією до 1 квітня 2010 року за адресою:

         обласний краєзнавчий музей, вул. Леніна, 40, м.Кіровоград, 25006.

         Довідки за телефоном: 22-35-97, 22-58-34.

 

                                                                           Конкурсна комісія

Оголошується конкурс на здобуття обласної премії у галузі культури - webmasters 12/01/2010 @ 12:04

“Оголошується конкурс на здобуття обласної премії у галузі культури

Духовний скарб Кіровоградщини”

 

         Премія присуджується на конкурсній основі працівникам органів управління культурою, представникам установ, організацій, закладів культури, творчих спілок, асоціацій та інших громадських об’єднань, що діють у сфері культури Кіровоградської області.

         Премія присуджується у таких номінаціях:

         “За внесок у розвиток професійного музичного, театрального, хореографічного, фото - та кіномистецтва”;

         “За популяризацію національної культури, фольклорної спадщини, збереження і збагачення народного мистецтва”;

         “За вагомий внесок у збереження та популяризацію культурної спадщини”;

“За внесок у розвиток бібліотечної справи”.   

Кандидатури на здобуття Премії висуваються:

         управліннями культури і туризму облдержадміністрації, міськвиконкомів;

         відділами культури і туризму райдержадміністрацій, міськвиконкомів;

         трудовими колективами та   навчальними закладами галузі;

         обласними           осередками   національних творчих спілок;

         громадськими організаціями.

         Претенденти на отримання Премії повинні мати стаж роботи у сфері культури не менше 5 років та особисті досягнення у розвитку галузі культури протягом минулого календарного року.

         До конкурсної комісії подаються:

         клопотання щодо висування претендента на отримання Премії із зазначенням номінації;

         творча характеристика претендента на Премію з обгрунтуванням його особистого творчого внеску, виробничих, наукових та інших досягнень (завірена печаткою).

          Пропозиції на здобуття Премії приймаються конкурсною комісією   до 1 березня 2010 року за адресою: управління культури і туризму облдержадміністрації,   п лоща Кірова, 1, Будинок Рад, м. Кіровоград, 25022.

         Довідки за телефоном: 24-09-93.

                                                                                     Конкурсна комісія ”.


Привітання начальника управління культури і туризму обласної державної адміністрації Наталії Овчаренко з Новим 2010 роком та Різдвом Христовим - webmasters 04/01/2010 @ 16:17

                             Шановні колеги!

Прийміть найщиріші вітання з Новим роком та Різдвом Христовим! 

Новорічні свята наповнюють нас особливим душевним піднесенням, даруючи відчуття оновлення, зміцнюючи віру у здійснення усіх сокровенних мрій і бажань.

Нехай у ці святкові дні Різдвяна зоря об`єднає усіх нас вірою в самих себе і в Україну, спільними справами, вагомими досягненнями, благословляючи наші помисли і діла, зміцнюючи нашу мудрість, силу і віру. 

Щиро зичу Вам міцного здоров`я й життєдайної енергії, родинного благополуччя, тепла та любові у душах і серцях!

              З повагою

Начальник  управління культури і туризму 

Кіровоградської обласної  державної адміністрації,   

заслужений працівник культури України                           Наталія Овчаренко  

 

 

 

 


Лауреати обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені О.Осмьоркіна - webmasters 03/01/2010 @ 20:36

     У Кіровоградському художньо-меморіальному музеї імені О.Осмьоркіна відбулося вручення обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені цього видатного художника.

      У номінації "Національна традиція" переміг  cкульптор Віктор Френчко,

      у номінації "Новітні спрямування" - художник Ігор Смичек,

      у номінації "Мистецтвознавство та історія мистецтв" - мистецтвознавець Сергій Журавель.


Урочистості з нагоди 70-річчя заснування академічного обласного театру ляльок - webmasters 12/12/2009 @ 19:35

    
10 грудня 2009 року  в обласному театрі ляльок відбулися  урочистості з нагоди 70-річчя його заснування. Свій ювілей театр зустрічає в особливому статусі: у листопаді нинішнього року за значні творчі і виробничі здобутки, вагомий внесок у підтримку творчої молоді,  популяризацію українського театрального мистецтва йому присвоєно звання академічного.
 
 
     В урочистостях брали  колишні працівники театру, представники Міністерства культури і туризму України, профспілок, керівники області і міста, колеги, друзі, партнери і просто шанувальники мистецтва театру ляльок. Окрім концертної програми, підготовленої за участю дитячих самодіяльних колективів області та студентів театральних коледжів України, присутнім було запропоновано переглянути фотовиставку та слайд-шоу про історію та сьогодення кіровоградських лялькарів.
   За сім десятиліть колектив здійснив постановку близько 180 вистав за класичними творами всесвітньовідомих та сучасних авторів. Вже четверте покоління глядачів виховується на незмінним принципах добра і справедливості, любові і співчуття, які є невід’ємною складовою кожної вистави. «Горбоконик» і «Білосніжка», «Кицькин дім» і «Лускунчик», «Пурпурова квіточка» і «Троє поросят», «Солом’яний бичок», «Лисичка, котик і півник» та багато інших принесли славу театру і не одне десятиліття радували маленьких відвідувачів.
На жаль, вже немає тих першопрохідців Георгія Волченка, Петра Щербакова, Олександра Заболотного, Катерини Корданець, Оксани Шульги, Анатолія Мартинюка та Миколи Герасимчука, які у далекому 39-му розпочинали славетну історію театру, та зате ми можемо вклонитися працівникам 70-х: директору Вірі Махоріній, головному бухгалтеру Валентині Ігітян, педагогу Світлані Черноморченко, акторам Миколі Власенку, Євгену Барміну, Юрію Жеребцову, Ларисі Чухрій, Валентині Дьяковій, режисерам Олександру Інюточкіну, Леоніду Попову, Анатолію Шубі, незмінному головному художнику театру Василю Остапенку та іншим митцям, які відроджували самостійний єдиний професійний мистецький заклад для дітей області.
     Значні творчі досягнення кіровоградських лялькарів завдяки плідній співпраці з відомими режисерами, заслуженими артистами України Анатолієм Поляком та Віталієм Гольцовим, заслуженим діячем мистецтв України Євгеном Гімельфарбом знайшли своє відображення у безлічі дипломів та нагород різних міжнародних фестивалів: «Золотого Телесика» у Львові, «Подільської ляльки» у Вінниці, «Інтерляльки» в Ужгороді та інших. Високо оцінено і особистий внесок працівників у розвиток театрального мистецтва області і України: лауреатом обласної премії «Духовний скарб Кіровоградщини» став актор театру, провідний майстер сцени Геннадій Стогодюк, почесне звання «Заслужена артистка України» отримала актриса Вікторія Ставріаніді-Стогодюк, званням «Заслужений працівник культури України» відзначено роботу директора театру Григорія Педька.
      11 грудня гості переглянули нову виставу театру «Ніч перед Різдвом» за однойменним твором М.В.Гоголя у постановці заслуженого діяча мистецтв України Євгена Гімельфарба, присвячену ювілею.